Nettradio – fortid, nåtid og fremtid | radioriks.com

Nettradio

By adminy 0 Comment June 26, 2019

Verden er, som vi alle vet, i stadig endring. Det virker ofte som om vi er i ferd med å miste oversikten, da vi flyter nærmest lammet omkring i en tsunami av innovasjon og framskritt. Vi får stadige digitale jordskred og rystelser innen teknologien grunnet hypotetiske bevegelser blant pikselerte tektoniske plater. Ikke før vi tar noen steg tilbake og tar oss tid til å observere det fulle spekteret av banebrytende endringer, legger vi merke til hvor stor innflytelse denne flommen av digitalisering har på livene våre. Det som en gang var fjernt, er nå nært og tilgjengelig. Dette gjelder også radioen.

  • Konseptet som en gang skulle manifestere seg som radio har vært i utvikling siden idéen om en form for «trådløs telegrafi» oppsto på 1830-tallet.
  • Siden 1920-tallet har radioen blitt en uvurderlig komponent i våre daglige liv, med massiv innflytelse innen utallige felt.
  • Kommunikasjon er alt, enten det gjelder media, underholdning, arbeid, eller til og med krig og fred.

Radioen endrer verden

Det er ingen tvil om at radioen har tjent et formål, større og viktigere enn mange andre oppfinnelser gjennom tidene. Radioen kom på banen som guds gave til kommunikasjonen, og det tok ikke lang tid før nærmest alle aspekter av livet begynte å nyte godt av dens nærvær. Etter kun kort tid ble radioen tatt i bruk innen en milelang rekke felter – kommunikasjon blant fly, båter og biler, både militært og sivilt, samt nødetater som politi, brannvesen, og ambulansepersonell. I tillegg ble radioen enhver husholdnings senter for underholdning, nyheter og markedsføring, i en tid før TV og internett.

Da radioen først gjorde sin entré ble den revolusjonerende teknologien sammenliknet med trolldom. Det var vanskelig for store deler av befolkningen å forstå hvordan et lite apparat kunne utøve slikt et mangfold av tjenester. Dette faktum kan ofte få oss til å tenke på hvor langt vi har kommet siden den tid. Radioen utøver fortsatt alle disse tjenestene, og er en fundamental del av det moderne livet vi har lært oss å kjenne, men nå gjør den dette over et bredere spekter enn tidligere generasjoner noen gang kunne forestille seg. Hvis det var trolldom den gang da, hva er det nå?

Tilgjengelighetens æra

Det å skulle forestille seg konseptet «internett» som en allmenn borger for femti år siden, er ingen smal sak. Internett har blitt en oase av muligheter, hvor det nesten ikke vil være en overdrivelse å påstå at hvem som helst kan finne hva som helst, når som helst. Det er også lett å påstå til dags dato, at radioen er på vei ut. Framgang innen teknologisk innovasjon har gjort det unødvendig å eie en fysisk radio, og unge mennesker har lett for å føle at radioen bare var praktisk i en svunnen tid.

Da kommer det store spørsmålet – er radioen virkelig på vei ut, eller en den bare på god vei inn i en annen plattform, en annen verden om du vil? Det er ingen tvil om at tilgjengeligheten rår i det 21. århundre. Og når det gjelder selve radioens applikasjon, er det åpenbart at vi fortsatt har bruk for dens tjenester. Radioapparatet er svekket, og i ferd med å forsvinne, men markedsføring, underholdning og media har ingen planer om å svinne vekk. På samme måte som fjernsynet migrerte inn i en verden av streaming, har radioen lagt ut på samme ferd?

Nettradio – kommet for å bli?

Mennesker strever etter informasjon, underholdning og provokativ, intellektuell stimuli. Vi tar glede i kunst, vi vil nyte musikk og litteratur, på samme måte som musikere og skribenter ønsker å nyte suksess innen sine respektive felter. Radioen er kommet for å bli, og den har en sterk fremtid på internett, til tross for at den ikke helt har funnet sin plass enda. Vi snakker tross alt om en oppfinnelse med dype røtter i våre liv, og en innflytelse som strekker seg flere generasjoner tilbake. Radioen søker etter en velfortjent tilhørighet på internett, og som et moderne samfunn bør vi støtte moderne løsninger!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *