Radio i Norge – bli kjent med norsk radio | radioriks.com

Norsk radio

By adminy 0 Comment June 26, 2019

Når du kjører i bilen eller sitter på bussen, er sjansen stor for at du lytter til radioen i bakgrunnen. Det som tidligere var radio på FM-nettet er i dag såkalt DAB-radio, noe som skal gjøre at du ikke mister signalene i like stor grad dersom du kjører i tuneller eller lignende. På radioen kan du lytte til alt fra nyheter og spalter, til musikk og snakking. Det finnes i tillegg mange spennende radiokanaler å velge blant!

På radio kan du høre på alt fra jazz, opera og popmusikk, til hip hop og rock. Det finnes rett og slett en radiokanal for alle og enhver, både unge og gamle. Og det er ikke lenger slik at du må høre på radiosendingene direkte mens du pågår, da de fleste radiokanalene legger ut podcaster slik at du kan høre på favorittene dine når du har tid. Mange radioprogrammer kan i dag kun høres på podcast, noe som sier litt om utviklingen.

Norsk radiohistorie

Det var først i 1920 at radioen fikk sitt store gjennombrudd i Norge. I 1925 fikk Kringkastingsselskapet AS konsesjon, noe som ga de lov til å sende radioprogrammer på Østlandet. Snart fulgte alle de andre stedene og storbyene i Norge etter, og det var kun det fåtallet som hadde radio som fikk med seg sendingene – som i stor grad bestod av musikk. I 1933 vedtok Stortinget at kringkastingen i Norge skulle drives av staten, og Norsk rikskringkasting (NRK) ble opprettet.

Fram mot 1940 fikk radiosendingene bedre dekning og flere sendere, slik at stadig flere kunne få med seg radiosendingene. I dag er NRK fortsatt statlig, og det finnes mange radiokanaler som tilhører Norsk rikskringkasting, som for eksempel NRK P1 (riksdekkende), NRK P2, NRK P3, NRK Klassisk, NRK Alltid nyheter, NRK mP3, NRK Super, NRK Jazz, NRK Sport og NRK P13. I tillegg finnes det en rekke andre ikke-statlige radiokanaler, som P4, P5, P7 Klem, NRJ, Radio Norge, Kiss og Big Hiphop & RnB.

Hvorfor bør du høre på radio?

Radio gir oss enkel og tilgjengelig underholdning. Mange har faste favoritter på radioen som de bare må få med seg, som for eksempel P3morgen som sendes fra 06.00 til 10.00 alle hverdager, med et panel bestående av Ronny, Markus og Silje. Her kan du få med deg bra musikk, morsomme samtaler og spennende utfordringer. P3 er en populær radiokanal blant unge, og kan også by på den ungdomsrettede spalten Juntafil, hvor unge kan få svar på spørsmål om sex, kropp og kjærlighet.

Radio er med andre ord ikke bare underholdning, men også et middel for læring. Med radiokanaler og podcaster tilgjengelig fra mobilen eller DAB-radioen i bilen, vil du alltid få selskap av blide radioverter, alvorlige nyhetsopplesere eller det siste innen musikk. Liker du rock anbefaler vi deg å lytte på P13, som også sender det populære radioprogrammet Radioresepsjonen med Bjarte Tjøstheim, Tore Sagen og Steinar Sagen. Denne trioen har hatt sendinger årlig siden 2006, og har mange blodfans!

Hva finner du på denne siden?

Her på Radioriks.no kan du lese nyttige og spennende artikler om ulike radiokanaler, radioprogrammer og historien bak de ulike radiokanalene. Her finner du en enkel oversikt over de ulike kanalene og hva de kan by på. Er du usikker på hvilken radiokanal som passer best for deg? Vi guider deg og viser vei! Finn ut hvilken radiokanal du bør lytte til i dag, og oppdag nye spennende spalter, enten direkte eller ved å høre på podcast. Radioen er absolutt ikke død enda!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *