NRK Folkemusikk – for deg som liker god og variert folkemusikk | radioriks.com

NRK Folkemusikk

By adminy 0 Comment June 26, 2019

NRK Folkemusikk er NRK sin tiende radiokanal, og sender i hovedsak gammel norsk folkemusikk. Det sendes også noe verdensmusikk, men kanalen fokuserer hovedsakelig på den norske tradisjonsmusikken. NRK Folkemusikk er den første norske kanalen som kun hadde sendinger på DAB og internett, noe som tyder på at kanalen også rettet seg mot et moderne publikum relativt tidlig.

Samtidig er denne radiokanalen med på å bidra til å ta vare på norsk nasjonalarv- og folkemusikk. Dette er radiokanalen for deg som er lei av popmusikk fra amerikanske popstjerner som Justin Bieber.

  • Hovedkvarter på Marienlyst i Oslo
  • Lansert 7. desember 2004
  • DAB-kanal
  • Sending hele døgnet
  • Mengder av gamle sanger i arkivet

Tradisjonell musikk døgnet rundt

På NRK Folkemusikk får du alltid folkemusikk. Dette var kanalens gamle navn – nemlig NRK Alltid folkemusikk. Dette er nettopp fordi du kan høre på vakker felemusikk hele døgnet uten avbrudd, ettersom radiokanalen ikke er bemannet. Dette betyr at det ikke er programledere som prater mellom låtene, noe som gir deg mulighet til å nyte musikken så mye som mulig. I folkemusikk-arkivet til NRK finnes det en imponerende samling med er enn 50 000 opptak spilt inn fra 1934 og fram til dagens dato. Her kan du høre både ny og gammel folkemusikk.

Folkemusikk er per definisjon «folkets musikk», noe som betyr at musikken er laget av og for folket, noe som – spesielt i gamle dager – kunne sees i motsetning til den mer sofistikerte musikken og kunstmusikk, som gjerne var forbeholdt overklassen. Folkemusikk er heller ikke én spesifikk sjanger, men begrepet omfatter som regel litt eldre og tradisjonell musikk som spilles med tradisjonelle instrumenter, som for eksempel den erkenorske hardingfela spilt av spellemenn. Folkemusikk er også forskjellig fra land til land, noe du merker om du hører på tysk eller irsk folkemusikk.

Hva kan du forvente å høre på NRK Folkemusikk?

Som sagt kan folkemusikk være så mangt, så du kan forvente å finne masse spennende musikk på NRK Folkemusikk. Her er det musikk fra artister som for eksempel Håkon Høgemo, Annbjørg Lien, Ferdafolk, Tritulen, Nils Økland, Dr. John, Geoff Berner, Maykel Blanco og Sara Tavares. Her er det både norsk og utenlandsk folkemusikk, noe som gjør musikken variert, spennende og interessant. Av norske artister vil du høre mye klassisk norsk musikk spilt med de mest kjente norske instrumentene. Dette er perfekt musikk å lytte til dersom du vil føle deg norsk!

Noen av instrumentene du vil høre mye til på NRK Folkemusikk er hardingfele, bukkehorn, flatfele, fiolin, nøkkelharpe, tamburtromme, langeleik, sekkepipe, sitar og kantele. Artistene som får spilletid på radiokanalen er fra alle verdens hjørner, slik at du kan få en smakebit av den tradisjonelle musikken i andre land enn bare Norge – også kjent som såkalt verdensmusikk eller internasjonal folkemusikk som for eksempel reggae. Det er imidlertid overvekt av norske artister på radiokanalen, så det er klart at felemusikken er sentral på NRK Folkemusikk. Skru på radiokanalen og motta mange impulser!

Mange spennende søsterkanaler

Dersom du skulle gå lei folkemusikk, er det mange interessante radiokanaler å velge blant i NRK sitt rikholdige sortiment. Vi kan nevne en rekke søsterkanaler som NRK P1 Oslofjord, NRK Sámi Radio, NRK Gull, NRK Super, NRK Sport, NRK Stortinget, NRK Klassisk, NRK Alltid Nyheter, NRK mP3, NRK P1+, NRK P3, NRK P2 og NRK P1. Du finner også den mer rocka radiokanalen NRK P13 i sortimentet, så her er det noe for enhver smak – enten du liker folkemusikk, popmusikk, RnB, opera, metal, rock, hip hop, jazz eller soul.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *