NRK Jazz – variert jazzmusikk, hele døgnet! | radioriks.com

NRK Jazz

By adminy 0 Comment June 26, 2019

Siden 2007 har NRK Jazz hatt gleden av å være Norges største jazzkanal på radio. Kanalen, som først ble tilgjengelig som en nettradiokanal i juli 2007, har gått fra å kun være tilgjengelig fra midnatt til 06.00, til å holde kontinuerlige sendinger døgnet rundt. Kanalen er fullstendig ubemannet, og går hardt inn for å skreddersy sin spilleliste ut fra hva deres lyttere hører på. Jazz er som vi alle vet en svært intrikat sjanger, med et mangfold av lyttere.

Jazz kan friste med en stor mengde forskjellige uttrykk og undersjangre, noe som gjør musikken variert. Sjangeren bærer med seg et svært bredt musikalsk spenn som strekker seg fra den mer tradisjonelle jazzen med sterk tilknytning til dens musikalske røtter, til det atonale og eksperimentelle, og til de mer moderne formene for fusjon med et mer rocka og moderne preg. NRK Jazz jobber hardt med å skreddersy sine redaksjonelle spillelister slik at lytterne kan nyte alle aspektene av sjangeren.

Mer enn bare radio

NRK Jazz er en radiokanal som baserer seg på mer enn bare radio. Den varierte redaksjonelle spillelisten legger grunnmuren for en særdeles variert plattform, hvor en kan finne mye mer enn bare musikk. Kanalen er hjem til en rekke musikkprogrammer med ulike fokus, som er å finne på kanalen hele ti timer i uken. Kanalen arbeider også med konserter, både på borte- og hjemmebane. I løpet av året produserer NRK Jazz hele 25–30 konsertopptak av varierte opptredener.

I tillegg til å produsere flere dusin konsertopptak, har kanalen også gleden av å kunne invitere lyttere, og resten av allmennheten, til spennende jazzkonserter på P2-scenen to ganger i året. NRK Jazz ønsker å bringe den norske jazzscenen tettere sammen, noe de vil oppnå ved blant annet å presentere konserter og tv-reportasjer på NRK 1 og NRK 2. De inviterer også til deltakelse fra lytterne på deres nattlige Jazz Jukeboks-sending på NRK 2, hvor lytterne selv stemmer fram sine favoritter.

Variasjon i fokus

Jazz får ofte et dårlig rykte blant ungdommen. Musikken, som sporer sine røtter helt tilbake til 1800-tallet, har stadig hatt vansker for å få feste hos majoriteten av befolkningen, og ungdommen spesielt. NRK Jazz ønsker å gi jazzen en sjanse til å gjøre et større inntog inn i norsk musikkliv. I tillegg til å samarbeide med en rekke norske festivaler, presenterer også kanalen programmet Jazzklubben. Jazzklubben fokuserer på å bringe aktuell norsk jazz ut til allmennheten, ved å rette fokus mot ny og lokal musikk.

NRK Jazz gjør stadig mer for å bedre sine tilbud slik at norske lyttere kan nyte bedre av deres plattform. Senest i fjor gjennomgikk kanalen en komplett og fullstendig relansering av deres redaksjonelle spillelister, da de følte at deres daværende tilbud ikke var en ideell representasjon av hva norske lyttere ønsket å høre på en jazzkanal. Kanalen kan i dag skryte av å ha svært varierte lister, som også følger tidene på døgnet for å sikre en optimal lytteopplevelse.

Jazzens verdensbilde

Det er ingen tvil om at NRK Jazz regjerer som en av de store jazz-forkjemperne i landet, noe de har tenkt til å fortsette med. NRK Jazz påstår selv at de «ønsker å tegne et nytt jazzens verdensbilde» – og ut fra deres nylige innsatser kan vi anta at de er på god vei til å oppnå dette målet. Ønsker du å oppdage ny og spennende jazzmusikk fra Norge og resten av verden, er det åpenbart at NRK Jazz er verdt å sjekke ut.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *